hamur kızartma


Hamur kızartması yapımında mayalı hamur, mayasız hamur ve fırından alınan ekmek hamuru kullanılır. Kızartma yapılacak hamurun mayalı olması istenirse; hamuru yoğururken yaş maya, aktif kuru maya ve instat kuru maya kullanılır. Mayasız hamur kızartması yapımında karbonat "yemek sodası" veya hamur kabartma tozu kullanılır. Hamur kızartması yörelerimize göre pişi, bişi, kıygaşa, lokma ve şelame gibi isimlerle anılır. Hamur kızartması için hamur yoğurulur, elle veya aletle şekillendirilir ve fazla kızgın olamayan yağ içinde kızartılır. Kızartma hamuru hazırlandıktan sonra yufka açılır, kalıpla veya bardakla kesilir. İstenirse içerisine kıyma, peynir, ıspanak ve benzeri malzemelerle hazırlanmış iç harç konabilir. Hamur kızartması yapıldıktan sonra, üzerine pudra şekeri serpilir veya bal ve reçel gezdirilebilir. Kızartma hamuruna şekil verildikten sonra üzerine çörek otu veya susam serpilerek kızartılabilir.

Kızartma hamuru yoğurulurken içerisine belirli oranlarda süt, yoğurt ve gevrekliği için yumurta konabilir. Yağ çekmeyen hamur kızartması henüz keşfedilmedi, bu yüzden yağ çekmeyen pişi tarifinden söz etmiyeceğim. Bilinen gerçek; yağ içerisinde kızaran her şey, illaki belli oaranlarda yağı üzerine çeker. Ivır zıvır yiyecekler arasında saydığım hamur kızartması en güzel, fırından alınan mayalı ekmek hamurundan yapılır. Ekmek hamurunu fırından sabah alır kızartırsanız tadına doyum olmaz. Dikkat ettiyseniz, fırından ilk çıkan sabah ekmekleri çabucak bayatlamaz. Bu ayrı konu, üzerinde şu an söz etmeye gerek yok. Hazır hamurdan kızartma yapmak için; fırından hamur alınır, parmaklar yağlanır, hamurdan ceviz veya mandalina iriliğinde parçalar koparılır, elle şekil verildikten sonra yağ içerisinde alt üst edilerek kızartılır. En son, üzerine el ile hafif tuz ekilir ve afiyetle 'nasıl biliyorsanız' öyle yenir. Resimde görünen hamur kızartması fırın hamurundan yapılmıştır.