sucuk pişirme


Ivır zıvır yiyecekler arasında sucuğun yeri başkadır. Helede sucuk pişirmesini bilirsen, ne ediyim salçalı bifeğini; omuz üzeri, gözümün ucuyla bakmam billa. Ağız sulandıracak sucuk yemek için, sadece sucuk pişirmesini bilmek yetmez. Sucukta şanına yakışır nefasette olması gerekir. Baharatı bol ve acılı, yağı, sarımsağı kararında olmalı. Kıyması, dana etiyle malak etinin karışımından yapılmalı, gerçek bağırsak içine basılmalıdır. Sucuk demişken, bir zaman yolu Kayseri'yle kesişen biri olarak sucuğun iyisini bilirim. Kangal sucuk, parmak sucuk ve evlik sucuk. Kayseri'de sucuk ve pastırma satan dükkanlarda sucuk alımı yaparken, alacağınız sucuğu bu isimlerin biriyle tanımlamanız gerekir. Ağız tadını bilenler, parmak sucuk ve evlik sucuğu tercih eder. Evlik sucuk özel yapım damak çatlatan cinstendir.

Sucuğu sevmeyenimiz yoktur, çoğu insan sucuğu sever. Ne var ki, yine çoğu insan sucuk pişirmesini veya sucuk kızartmasını bilmez. Sucuk pişiriyorum diye, sucuğu takır takır kurutur. Bilmemezlik ayıp değil, sucuk pişirmenin ayrıntısını bilmek gerekir. Sucuk pişirmek için; önce sucuğu soymakla işe başlanır. Yeni doldurulmuş taze sucuk tamamen kurumadığı için, bağırsağı hemen soyulur. Yapılması gereken bıçakla sucuğun üzerine bir çizik atmak yeterlidir, gerisini parmaklarınız halleder. Birde soyulması güç olan sucuklar vardır, bu tür sucuklar gereğinden fazla kuruduklarından sucuğun üzerinden bağırsağı ayıklamak çok zordur. Kuru sucukların bağırsanı temizlemek gayet basit. Sucuğu musluktan akan suyun altına tutmak ve parmaklarımızla hafif ovuşturarak bağırsağı nemlendirmek yeterlidir.

Sucuk sade olarak, ya da bazı malzemeler kullanılarak pişirilebilir. Sucuk pişirme ile sucuk kızartma ayrı şeylerdir, ikisini birbirinden ayırmak yerindedir. Bizim konumuz sucuk pişirmedir. Sucuk tavada, sahanda, pişirme sacı üzerinde, ocak üzeri tost makinasında ve hatta pişirme kağıdı içinde pişirilebilir.Yapmanız gereken; sucuğu soyup kafanıza göre doğradıktan sonra kulanacağınız aleti ısıtmaktır. Sucuk yağ kullanarak veya yağsız olarak pişirilir. Sucuk yağlı ise, sucuğu pişirirken yağ kullanmak gerekmez. Fazla yağı olamayan sucuğu pişirirken yağ ilave edilir. Diyelim ki sucuk orta yağlı, aletin tabanına istenilen miktarda yağ konur ve ısıtılır. Üzerine sucuk dilimleri, dilimlerin üzerine iki kaşık su gezdirilir ve alt üst edilerek sucuk pişirlir. Kullanılan alet kapaklı ise sucuğu pişirirken üzerini kapatmak, sucuğu yumuşacık ve sulu yapar. Sonrası size kalmış.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 kilo kıyma için sucuk baharatı hazırlama

tavada et kızartma

maş fasulyesi nasıl ıslatılır

tavada brokoli sote