tost yapımı



Ivır zıvır yemekler arasında başlı başına şaheser, tost yapımı. Tost nasıl ekmekle nasıl yapılır, içine ne konur ve hangi aletle yapılır. İşte, bu ve benzer soruların cevabı bu yazıda anlatılmaktadır. Tost yapımı için ekmek seçilmez, elinizin altında hangi ekmek varsa "yufka ekmek hariç" her çeşit ekmekle tost yapılır. Özel tost ekmeği, fırın ekmeği, köy ekmeği ve ramazan pidesi seçenekleriniz arasında. Ekmeklerin bayat olması, taze olaması tost yapımı için bahane teşkil etmez. Dilediğiniz ekmekle tost yapabilirsiniz. Önemli olan ekmeğinizi tost makinenizin kızartacağı büyüklüğe getirmektir. Yani, tost ekmeğinizi kesip biçerek tost makinesine sığdırmaktır. Elektrikli tost makineniz yoksa, pazar işi manuel kullanılan ocak üstü tost makinası aynı işi görür, telaş yok. Tostun arasına dilediğiniz her bir şeyi koyabilirsiniz. Peynir, sucuk, pastırma, domates, biber, salça, köfte ve benzeri her bir şey.

Öyleyse tost nasıl yapılır değil mi? Tost iki parçalı ekmek veya ekmek dilimleriyle yapılır. Önce, tost makinesi kızgın hale gelinceye kadar ısıtılır. Makineniz ışıklı ise, ışık söndüğünde ekmek dilimleri tost makinasına yatırılır. Ardından ekmeklerin hafif kızarması beklenir. Bu konu tostu çıtır sevip sevmediğinize bağlı. Ardından makine açılır, yağ sürmek isterseniz "iki dilimede" yağ sürersiniz ve içerisine koyacağınız yiyecek parçalarını ilave eder, dilimleri birbiri üzeine bindirdikten sonra makinenin kapağını kapatırsınız. Burda bir ayrıntıya dikkat etmek gerekir. Sucuklu tost yapacaksanız ekmeği yağladıktan sonra, sucuk dilimlerini ekmek dilimin biri üzerine koyar ve makinenin kapağını kapatarak kızartırsınız. Ardından diğer ekmek dilimini kapatır bir süre ısıttıktan sonra tostunuzu alırsınız. Resimde görünen ekmek arası tost, salçalı kaşarlı yapılmıştır. Dilimler ısıtıldıktan sonra, tek dilim üzerine salça sürüldü, kaşar dilimi kondu ve diğer ekmek dilimi üzerine kapatıldı. Ne diyelim, afiyet olsun.