fakir aşı ekmek aşı


Orta anadolu bölgesinin bazı yörelerinde bilinen, ekmek aşı veya yöresel deyimiyle ekmaaşı denilen yemek tandır yufkasıyle yapılır. Dört dörtlük fakir yemeğidir ekmek aşı, yerken buram buram fakirlik kokar tereyağı ile birlikte. Fakat, lezzettine laf edilmez. Yufkayla sokumlarken gözünüz ekmaaşından başkasını görmez. Çünkü fakir aşı öyle bir yemek ki; bereketsizdir, çabucak biter. Bu yüzden elinizi ekmekten, gözünüzü sini içindeki ekmaaşından ırak tutmamanız gerekir. Bilmiyorum diğer bölgelerimizde bu yemek biliniyor mu? Mutlaka biliniyordur, bilinmemesine imkan ve ihtimal yok sanırım.

Ekmek aşı tandır yufkasının kurutulmuşu yani kuru yufka, tereyağı, salça, soğan ve su ile yapılır. Acı toz biber ve tuz ile tatlandırılır. Her yemekte olduğu gibi bu yöresel yemeği en güzel, yörede yaşayan insanlar yapar. Ayrıca bu yemeğin lezzetini artıran yörenin havası ve suyudur. Ekmek aşı ya unutulmuş, ya da unutulmaya yüz tutmuş yemeklerimizdendir. Yapımı basit; yağda soğanı, salçayı kavur, su ilave et, kuru yufka ekmeği üzerine ufala ve kısık ateşte pilav pişirir gibi pişir. Yemeği ocaktan al, bakır bulgur pilavı sinisine dök. Yer sofra bezini ser, ortaya kasnağı koy, üzerine sofra sinisini koy, sininin ortasına fakir aşını koy ve kenarlarına ekmekleri bükülü sırala, ahaliyi davet et boncuk gibi dizilsinler, başlasınlar sokumlamaya, ye babam ye..