tereyağlı pekmez


Tereyağlı pekmez, köyde tek başına ana yemek. Tereyağı eritilir, içine pekmez konur bir kez fokurdatılır ve ocaktan alınır. Veya; tereyağı eritilir, içine bir yumurta kırılır, üzerine pekmez ilave edilir, fokurdatılır ve ocaktan alınır. Daha da olmadı; tereyağı eritilir, üzerine pekmez ilave edilir ve bir kez fokurdatılır. Ardından, içerisine lime lime yufka ekmek doğranır ve karıştırlır. Bu karışım yufka ekmek içine konur, dürüm yapılır ve tatlı tatlı yenir.

İnsanın canı istemeye görsün, bir hafta içinde iki defa tereyağlı pekmez yapıp yedim. Yapımı gayet kolay; istediğiniz miktarda yemeklik tereyağı veya kahvaltılık tereyağını köpürünceye kadar ısıtın. Yağ köpürmeye başlayınca; ister yumurta kırın, isterseniz pekmez ilave edin. Canınız nasıl tereyağlı pekmez yemek istiyorsa onu yapın. Ben, kahvaltılık tereyağı ile tereyağlı pekmez yaptığımda yine içerisine tuz ilave ederim.  Afiyet olsun.