somon balık çorbası



Şahane somon balık çorbası, somon kafasından yapılır. Somon balık çorbası yapmak için; büyük marketlerin balık reyonlarından, ya da semtlerde bulunan balıkçılardan somon kafası tedarik etmek gerekir. Somon kafaları birde iri olursa, yapılacak çorbanın içimine doyum olmaz. Somon kafaları haşlanır, haşlama suyu süzülür ve bir kaba konur. Haşlanmış kafalar soğuduktan sonra üzerinde bulunan eti ayıklanarak bir kaba alır. Somon kafaları sade olarak haşlanabileceği gibi, tat versin diye haşlama suyuna (soğan, patates, havuç, kereviz gibi) çeşitli sebzeler konabilir.


En sevdiğim somon balık çorbası sade olanıdır. Somon kafalarını yıkarım, ortadan ikiye böler, tencereye atar ve üzerini kapatacak miktarda su ilave ederim. Bazen bir baş kuru soğanda koyduğum olur. Tencereyi 15 dakika kaynatır ve soğumaya bırakırım. Tencere soğuduktan sonra balık suyunu bir kaba alırım. Tencerede bulunan kafaları ayıklarım, etini bir tarafa kemiğini bir tarafa koyarım. Balık kafa eti ve suyunun durumuna göre; tencereye yağ ve unu koyar, kavurduktan sonra, balığın suyunu ve didiklediğim etini koyar bir taşım kaynatırım. Üzerine maydanoz, limon suyu, karabiber ve tuz ilave ederim.