çemenli yumurta


İster kahvaltıda, isterseniz öğün aralarında karnınız acıktığında; yapımı kolay, iştah açıcı, en güzel ıvır zıvır yemek çemenli yumurtadır. Tavada çemenli yumurta pişirmek için; yağ, yumurta ve çemene ihtiyaç vardır. Çemen yapımı, malzemelerini tedarik edince kolay. Elbette çemenin nasıl karıldığını bilmek lazım, o da ayrı bir konu. Çemen hazır karılmış durumda şarküteri, market ve şimdilerde çoğu semtlerde bayileri bulunan peynirci dükkanlarında bulmak mümkün. Özellikle Tokat çemenini anılan yerlerde bulabilirsiniz.

Çemenli yumurtayı tek yumurta ile yapacaksanız, iki kaşık sıvı yağı ve bir kaşık çemen yeterlidir. Tavada yağı ısıtın, üzerine çemeni ilave edin ve çok hafif kavurun. Çemeni yüksek ısıda kavurursanız, çemen çabuk yanar ve yaptığınız yumurtayı acılığından dolayı yiyemezsiniz. Bu ayrıntıya dikkat ederek çemeni kavurun. Ardından, üzerine bir kaşık su ilave edin ve karıştırın. Su buharlaşmaya başlayınca tavanın orta yerine yumurtayı kırın, yumurtanın akını çemenle karıştırın ve beyazı piştiğinde ocaktan alın. Üzerine tuz ve istediğiniz baharatı serpin, sonrası size kalmış.