ekşi mayalı ekmek nasıl yapılır


Ekşi maya nasıl elde edilir, ekşi mayalı ekmek nasıl yapılır ve nasıl saklanır? Doğal mayalı köy ekmeği de denilen, evde ekmek yapımı kolay. Zorluğu ise, ekmek hamuru için gerekli olan ekşi mayayı temin etmektir. Ekşi maya temini iki yoldan gerçekleşir. Kolay olanı, ekşi mayası olan birinden bir çorba kaşığı dolusu ekşi maya almak ve bu mayayı çoğaltmak. İkinci yol ise; ekşi mayayı kendinizin yapmasıdır. Ekşi maya yapımı için gerekli olan; un, tuz ve sudur. Ekşi maya malzemelerini bir araya getirdikten sonra, geriye 4 gün ekşi mayanın olgunlaşmasını beklemek kalır. Ekşi mayalı ekmek çabuk baytlamaz ve dolapta saklanır.

Ekşi maya nasıl yapılır? Bu konuda Google araştırması yaparsanız; bir sürü, ekşi maya nasıl yapılır diye tarif bulursunuz. Kimi tariflerde tam buğday unu, kimeleri  ise beyaz un kullanmıştır. Kullanılacak un, tuz ve su çeşitinin bir önemi yok. Önemli olan, hazırlanan ekşi maya hamurunun ekşimesidir. Hamur ekşidikten sonra, kullanıma hazırdır. Ekşi mayalı ekmek yapımında en önemli mesele, ekmek hamuru hazırlarken ne miktarda ekşi maya kullanılacağıdır. Zor olan, bu ölçüyü ekmek yapan kişinin deneme yanılma töntemiyle buluyor olmasıdır.

Ekşi mayalı ekmek yapımı doğrudan ortam şartlarına bağlıdır. Ortamın sıcaklığı, nemi ve mevsimsel şartlar ekşi mayalı ekmek yapımını doğrudan ilgilendirir. Bu sebeple, ekşi mayalı ekmek yapan kişi bu konuda deneyim sahibi olmalıdır. Daha doğru bir deyişle, ekşi mayalı ekmek yapımı ustalık gerektiren bir iştir. Hoş, bu ustalık doğuştan gelmez. Konuya merakınız varsa; bu konuda azimli ve gayretli iseniz, başarırsınız. Bütün mesele ekşi mayalı ekmek yapımında çalışmak, eksik ve hatalardan ders çıkarıp not almaktır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 kilo kıyma için sucuk baharatı hazırlama

tavada et kızartma

maş fasulyesi nasıl ıslatılır

tavada brokoli sote