çektirme pilav nedir


Çektirme pilav nedir? Pilav işi zor bir iş, her yapılan pilavın ardına bir kuyruk takılır. Lapa olmuş, diri kalmış gibi sözler özellikle pirinç pilavı için söylenir. Her insanın damak zevki bir değildir, kimi lapa pilavı kimi dişe gelen pilavı sever. Damak zevki kişiye aileden geçer. Anne'nin yaptığı yemekler insanın damak zevkine doğruden etki eder. Anne evde dişe gelen pilav yapıyorsa, sizin pilav anlayışınız dişe dokunan pilav iyi pilavdır. Anne pilavı mevlüt pilavına benzer yapıyorsa, pilav anlayışınız değişir.

Çektirme pilav; özellikle çektirme pirinç pilavı, her damağa hitap eden (bu sitenin icadı) pilav pişirme yöntemidir. Diğer pirinç pilavlarında olduğu gibi, bir ölçü pirince bir buçuk ölçü su kullanılır. Çektirme pilav yapımında önce pirinç kavrulur, üzerine su ve tuz ilave edilir. Tencere bir kez fokurdatılır, kapağı kapatılır ve ocak kısılır. Tencere kısık ateşte 10 dakika kaynatılır ve ocak söndürülür. Pilav tenceresi en az 15 dakika dinlenmeye bırakılır. Dinlenen pilav alt üst edilerek karıştırılır ve sofraya konur.