evde pirinç pilavı nasıl yapılır
Evde pirinç pilavı nasıl yapılır? 200 ml. ölçüsünde su bardağı dolusu pirinçle yapılan pilavdan 3 porsiyon pirinç pilavı çıkar. Pirinç pilavı sade veya karışık yapılabilir. Sade yapılan pirinç pilavının su ölçüsü ile karışık yapılan pilavın su ölçüsü farklıdır. Sade pirinç pilavı yapımında 1 su bardağı pirince 1.5 su bardağı su konur. Karışık pilavda ise, pirince katılan malzemeye göre, fazladan ilave su miktarı farklıdır. Tarifim sade pirinç pilavı ile ilgilidir. Tarifimde verdiğim malzemelerle tane tane, yumuşacık pilav yapmak pirincin çok iyi kavrulmasından geçer. Pirinç gerektiği gibi kavrulmadıktan sonra, yapılan pilav yumuşacık olmaz, diri kalır. Pirinci çok kısık ateşte 15 dakika kavurursanız, mükemmel seviyede pilavınızı yapmış olursunuz.
Pirinç pilavı malzemeleri:
- 1 su bardağı baldo pirinç
- 1.5 su bardağı sıcak su
- 30 gr. kullandığınız yemeklik yağ
- 2 çay kaşığı dolusu tuz
Pilavın yapılması:
- pirinci bol soğuk su içinde yarım saat dinlendirin
- ardından 7-8 defa suyunu değiştirerek, karıştırarak yıkayın
- süzgece koyun ve süzgecin altına vurarak sudan arındırın
- teflon veya alüminyum bir tencerede orta ateşte yağı eritin
- üzerine pirinci koyun ve pirincin nemi gidene kadar kavurun
- pirincin nemi gidince ateşi iyice kısın
- ve kısık ateşte pirincin yağı köpürene kadar kavurun
- bu süre 15 dakika kadar zaman alır
- tam bu sırada, 2 çay kaşığı tepeli tuz koyun karıştırın
- peşinden 1.5 su bardağı sıcak su koyun, karıştırın
- tencereyi bir defa yüksek ateşte 1 dakika fokurdatın
- ardından kapağı kapatın ve ateşi iyice kısın
- saate bakın, 15 dakika bitiminde ocağı söndürün
- tencereye dokunmayın ve 15 dakika bitiminde, karıştırın
- bir 15 dakika daha pilavı dinlendirin
- süre bitiminde tencereyi son kez alt üst edin
- ve gönlünüzce pilavınızı sofraya koyun
afiyet olsun.