evde pirinç pilavı nasıl yapılır


Evde pirinç pilavı nasıl yapılır? 200 ml. ölçüsünde su bardağı dolusu pirinçle yapılan pilavdan 3 porsiyon pirinç pilavı çıkar. Pirinç pilavı sade veya karışık yapılabilir. Sade yapılan pirinç pilavının su ölçüsü ile karışık yapılan pilavın su ölçüsü farklıdır. Sade pirinç pilavı yapımında 1 su bardağı pirince 1.5 su bardağı su konur. Karışık pilavda ise, pirince katılan malzemeye göre, fazladan ilave su miktarı farklıdır. Tarifim sade pirinç pilavı ile ilgilidir. Tarifimde verdiğim malzemelerle tane tane, yumuşacık pilav yapmak pirincin çok iyi kavrulmasından geçer. Pirinç gerektiği gibi kavrulmadıktan sonra, yapılan pilav yumuşacık olmaz, diri kalır. Pirinci çok kısık ateşte 15 dakika kavurursanız, mükemmel seviyede pilavınızı yapmış olursunuz.

Pirinç pilavı malzemeleri:

  • 1 su bardağı baldo pirinç
  • 1.5 su bardağı sıcak su
  • 30 gr. kullandığınız yemeklik yağ
  • 2 çay kaşığı dolusu tuz


Pilavın yapılması:

  1. pirinci bol soğuk su içinde yarım saat dinlendirin
  2. ardından 7-8 defa suyunu değiştirerek, karıştırarak yıkayın
  3. süzgece koyun ve süzgecin altına vurarak sudan arındırın
  4. teflon veya alüminyum bir tencerede orta ateşte yağı eritin
  5. üzerine pirinci koyun ve pirincin nemi gidene kadar kavurun
  6. pirincin nemi gidince ateşi iyice kısın
  7. ve kısık ateşte pirincin yağı köpürene kadar kavurun
  8. bu süre 15 dakika kadar zaman alır
  9. tam bu sırada, 2 çay kaşığı tepeli tuz koyun karıştırın
  10. peşinden 1.5 su bardağı sıcak su koyun, karıştırın
  11. tencereyi bir defa yüksek ateşte 1 dakika fokurdatın
  12. ardından kapağı kapatın ve ateşi iyice kısın
  13. saate bakın, 15 dakika bitiminde ocağı söndürün
  14. tencereye dokunmayın ve 15 dakika bitiminde, karıştırın
  15. bir 15 dakika daha pilavı dinlendirin
  16. süre bitiminde tencereyi son kez alt üst edin
  17. ve gönlünüzce pilavınızı sofraya koyun

afiyet olsun.