kimçi tarifi


Kimçi (kimchi) tarifi, nasıl yapılır? Kimçi, uzak doğu mutafğının meşhur turşusudur. Kimçi yapımında ana malzeme marula benzeyen (adı tartışmalı) kore lahanası veya çin maruludur. Diğer sebzeler ise; taze soğan, kuru soğan, sarımsak, turp, havuç, kırmızı biber, zencefildir. Sos yapımında balık sosu, pirinç unu, toz şeker, su ve pul acıbiber kullanılır. Kimçinin içine deniz (istiridye, mürekkep balığı gibi) ürünleri konur. Lahana kimçi yapımında bütün veya parçalanmış olarak kullanılabilir.

Kimçi yapıldığı anda yenir ve en fazla iki gün içine fermente olmaya başlar. Olgunlaşmaya başlayan kimçi, kavanozlara konur ve buzdolabında saklanır. Kimçinin lahanasını bulduktan sonra yapımı kolay. Balık sosu yerine, soya sosu veya elma sirkesi kullanılabilir. Hatta, sos ve sirke kullanılmadan da kimçi yapılabilir. Onun yerine tuz kullanılır.

Kimçi nasıl yapılır? Kore lahanası istenilen irilikte doğranır veya ikiye bölünür. Yıkanır, süzülür ve üzerine (bir adet lahanaya 2 kaşık tuz yeter) tuz serpilir ve pörsüyünceye kadar beklenir. Lahana yumuşayınca bol su ile yıkanır ve süzülür. Lahana beklediği süre içinde üzerine gereği kadar tuzu çekmiştir. Diğer sebzeler ise; kuru soğan, sarımsak hariç şeritler halinde doğranır, bir kaba konur.

Bir tane lahanaya bir baş sarımsak, bir baş kuru soğan ve bir baş parmak iriliğinde zencefil ve 1 çay bardağı balık sosu yeter. Bu malzemeler balık sosu eklenerek robotan geçirilir veya rendelenir. Bir tane lahanaya 2 çorba kaşığı pirinç unu, 2 çorba kaşığı toz şeker ve 2 su bardağı su yeter. Bir tencereye pirinç unu, toz şeker ve soğuk su konur göz göz olana kadar kaynatılır ve ocaktan alınır.

Muhallebi soğuyunca içine bir çay bardağı dolusu acı pul biber konur ve karıştırılır. Muhallebi ile robottan çekilen malzemeler karıştırılır ve şerit doğranmış sebzelerin üzerine dökülür ve karıştırılır. Karışmış bu malzemeler lahana üzerine dökülür ve karıştırılır. Karışmış bütün malzemeler uygun kapaklı (pet, cam, plastik) bir kap içine konur ve kapatatılır. Ardından serin bir yere konur ve olgunlaşması beklenir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 kilo kıyma için sucuk baharatı hazırlama

tavada et kızartma

maş fasulyesi nasıl ıslatılır

tavada brokoli sote