pirinç kavurma süresi


Pirinç kavurma süresi diye bir süre var mı? Var. Kim belirler? Bu süreyi pirincin kendisi belirler. Bu süre ortalama ne kadar sürer derseniz; ocağın alev ayarı, kavrulan pirincin miktarı göz önüne alındığında sürelerin farklı olduğu görülür. Evde endüstriyel pirinç pilavı yapılmadığına göre, bir iki bardak pirincin kavurma süresini 10 ila 15 dakika arasında olduğu söylenebilir.

Kaliteli pilav yapımı önce pirinç cinsinden başlar, kavurma ile son bulur. İyi kavrulmayan pirinç pilavının bir sürü derdi olur. Bu derdi pilavın kendi söyleyemesede, yiyenleri tek tek sıralar. Pirinç kavrulurken tereyağı kullanılırsa, bu sürenin dolduğunu tereyağı köpürerek ilan eder. Zeytinyağı ve diğer sıvı yağlar bu konuda dilsizdir.

Pirinç kavurma süresi ile ilgili son söz: Pirinç düşük ısıda kavrulur. Pirinç tanesi ısınmaya başladıkça, üzerindeki nişasta diğer tanelere yapışır. Pirinç kavruldukça üzerindeki nişasta yapışkan özelliğini kaybeder. Bu sayede diğer pirinç tanelerinden ayrılmaya ve cam gibi şeffaflaşmaya başlar. İşte, pirinçteki bu hali gördüğünüz an itibariyle kavurma işlemi sona erer.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 kilo kıyma için sucuk baharatı hazırlama

tavada et kızartma

maş fasulyesi nasıl ıslatılır

tavada brokoli sote