aşurelik buğday çorbası
Yeşil mercimekli aşurelik buğday çorbası tarifi: Aşurelik buğday çorbasına yeşil mercimeğin yanında haşlanmış nohut eklenebilir. İstenirse çorbaya erişte veya açılmış kesilmiş hamur ilave edilebilir. Aşurelik buğdayın haşlama suyu ve yeşil mercimeğin haşlama suyu konabilir. Yaptığım çorbada dışarıdan su koymadım, mercimek ve buğdayın haşlama sularını koydum. Rengi biraz koyu olsa da, haşlama suyunda bulunan mineral ve vitamini lavaboya dökmedim. Afiyet şeker olsun.
Aşurelik buğday çorbası malzemesi:
- yarım su bardağı aşurelik buğday
- yarım su bardağı yeşil mercimek
- bir yemek kaşığı tereyağı
- bir su bardağı süzme yoğurt
- bir çorba kaşığı un
- yeter miktarda sıcak su
- kuru nane ve tuz
Aşurelik buğday çorbası yapımı:
- mercimeği yumuşayıncaya kadar haşlayın
- aşurelik buğdayı 45 dakika haşlayın
- ve kendi suyu içinde kapalı olarak 1 saat bekletin
- un ile süzme yoğurdu bir kasede çırpın
- tencereye mercimeği, buğdayı koyun karıştırın
- ve üzerini kapatacak miktarda sıcak su ilave edin
- tencereyi 5 dakika kaynatın
- tencereden su alın süzme yoğurdu inceltin
- incelttiğiniz yoğurdu tencereye ilave edin
- tencereyi 5 dakika kaynatın ve ocağı söndürün
- peşinden tuzunu ayarlayın karıştırın
- tereyağında kuru naneyi kavurun
- çorbaya ilave edin