kanarya tatlısı


Kanarya tatlısı, basit şerbetli tatlılar arasında on numaradır. Hiçbir basit şerbetli tatlı çeşiti, kanarya tatlısına benzemez. Buna hint jalebi tatlısı dahil. Kanarya tatlısının görüntüsü jalebi tatlısına benzer. Fakat o tatlı ile uzak yakın bir akrabalığı yoktur. Talının ne kadar güzel olduğunu sözlerle anlatamam. Tarifimi denerseniz, damaklarınız kanarya tatlısı gerçeğine kanar. Kanarya tatlısını beğenirseniz, malzemelerin iki katını alarak dilediğiniz kadar kanarya tatlısı yapın, yiyin. Afiyet olsun.

Kanarya tatlısı malzemesi:
  • bir orta boy yumurta
  • 100 gr. un
  • 3 çorba kaşığı ayçiçek yağı
  • bir çay kaşığı kabartma tozu
  • 70 gr. soğuk su (7  çorba kaşığı)
  • bir fiske tuz
  • kızartma yağı
  • 1 subardağı şeker
  • 1 subardağı su
  • 1 çay kaşığı limon suyu

Kanarya tatlısı yapımı:
  • Kaseye un ve kabartma tozunu koyun karıştırın. Peşinden unun ortasını havuz yapın. Havuzun içine bir yumurta kırın. 3 kaşık ayçiçeği yağı koyun, bir fiske tuz serpin ve çırpma teliyle pürüzsüz karışım olacak şekilde çırpın. Hazırladığınız karışımı 30 dakika dinlendirin. Hamur dinlenirken şerbetini hazırlayın.

  • Kanarya tatlısının şerbeti koyu olacak. Tencereye şeker, su ve limon suyunu koyun karıştırın ve ocakta koyu şerbet kıvamı olana kadar kaynatın. Şerbetin kıvamı ağda gibi olmayacak, akışkan olacak. Şerbeti ağda gibi yaparsanız, üzerine sıcak su koyarak inceltirsiniz.

  • Tatlının hamuru dinlendikten sonra, bir tavanın içine en fazla 2 cm. derinlikte ayçiçek yağı koyun ve orta ateşte ısıtın. Bu sırada hamuru hazırlayın; hamuru 5 mm. çapında ucu olan sıkma torbasına koyun. Ya da plastik bir torbaya hamuru koyun ve torbanın köşesini 5 mm. olacak şekilde kesin. Yağ kızgın hale geldiğinde hamuru yağın içine daire şeklinde sıkın ve hamuru iki yönlü kızartın. Kızarttığınız kanaryaları ılık veya soğuk şerbete atın ve çekin.