kalkan haşlama tarifi


Kalkan balığı haşlama tarifi, nasıl yapılır? Kalkan balığını ele geçirmiş biri, dur bunu bir haşlayım da yiyeyim demez. Çünkü kalkan lüks bir balıktır. Az bulunur ve fiyatı cep yakıcıdır. Her balıkta olduğu gibi, kalkanında ıskarta olabilecek tarafları vardır.

Kalkanın baş kısmı ve göğüsünde bulunan karın kısmı, kalkanın fazla değeri olmayan bölümleridir. Kalkan dilimlenirken baş bölümünde, etli küçük kısımlar kalır. Bu kısımlarla birlikte, kalkanın kafası ve karın kısmı haşlama yapmaya uygun parçalardır.

Kalkanın bu parçaları yıkanır, tencereye konur. Üzerini kapatacak miktarda soğuk su ilave edilir. Tencere kaynamaya başlayınca; üzerinde biriken köpüğü alınır, kapak kapatılır ve ateş kısılır. Kısık ateşte kalkan parçaları 15 dakika haşlanır ve ocak söndürülür. Ve böylelikle kalkan haşlanmış olur.

Kalkan haşlama tarifiniz bizi kesmez diyorsanız eğer; üstte bulunan kalkanı bütün olarak haşlayabilirsiniz. Öyle ise, yapmanız gereken gayet basit. Önce kalkanı temizleyin; yüzgeç ve kuyruğunu kesin, içini çıkarın, kafa kısmını olduğu gibi kesin alın. Kalkanı bol su ile yıkayın ve süzün.

Kalkanın üzerine tuz ve karabiber ekin. Kalkanın sığabileceği bir tencerenin içine, bir su bardağı zeytiyağı gezdirin. Üzerine bütün olarak kalkanı yatırın. Yüksek ısıda tencereyi ısıtın. Tencere cızırdamaya başlayınca kapağını kapayın. Ateşi kısın ve kendi suyunda kalkanı (kalkanın iriliğine göre) 40-60 dakika boyunca pişirin.


Bu blogdaki popüler yayınlar

1 kilo kıyma için sucuk baharatı hazırlama

tavada et kızartma

maş fasulyesi nasıl ıslatılır

tavada brokoli sote