mercimekli bulamaç çorbası


Bulgurlu, yeşil mercimekli, bulamaç çorbası soğuk kış günleri için; içilebilecek en güzel kış çorbalarından biridir. Çocukluk yıllarımda kış mevsimi, evimizde akşam sofralarının vazgeçilmez başyapıtı idi. Bulamaç çorbasının o buram buram kokan tereyağı, un ve salça kokusunu hiç unutamam. Bulamaç çorbası yanında, sobada kızartılmış yufka ekmekle yapılan deri veya çanak peynirli dürümün birlikteliği bütün tatların üzeridedir. Şimdilerde bulamaç çorbasını orijinal halinde yapıyoruz ama; sobada kızarmış yufka ekmek kokusunu ve deri peynir lezzetini alamıyoruz. Afiyet olsun.

mercimekli bulamaç çorbası malzemesi:

  • bir kahve fincanı yeşil mercimek
  • bir kahve fincanı bulgur
  • 60 gr. tereyağı
  • 4 çorba kaşığı kavrulmuş un (bir çay bardağı)
  • 1 bir çay bardağı içme suyu (sos için)
  • 6 su bardağı sıcak su
  • bir tatlı kaşığı tuz


Çorba bulamacının hazırlanması:
Bir kasede kavrulmuş un ile bir çay bardağı içme suyunu bulamaç halinde karıştırın.

Salçalı sosun hazırlanması:
Tavada tereyağını eritin, üzerine salçayı ilave edin ve kokusu çıkıncaya kadar kavurun.

Çorbanın yapımı:

  1. tencereye 6 su bardağı sıcak su ve yeşil mercimeği koyun 10 dakika haşlayın
  2. süre sonunda bulguru ilave edin, kısık ateşte 20 dakika haşlayın
  3. süre bitiminde tencereden iki kepçe su alın, bulamacı inceltin
  4. ve tencereye ekleyin
  5. tencereyi beş dakika daha kaynatın
  6. üzerine hazırladığınız salçalı sosu gezdirin ve karıştırın
  7. en son çorbanın tuzunu ilave edin

Afiyet olsun.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 kilo kıyma için sucuk baharatı hazırlama

tavada et kızartma

maş fasulyesi nasıl ıslatılır

tavada brokoli sote