ekşi mayalı ekmek kaç saatte mayalanır

Ekşi mayalı ekmek kaç saate mayalanır sorusuna bir saate mayalanır dersem kimse inanmaz. Sebebi ise, ekşi maya kullanarak ekmek yapanların tamamı ezberci. Tarifi biryerlerden alıyor ve uyguluyorlar. Bilgileri ezberle sınırlı olduğuğundan, ekşi mayalı ekmek hamurunun bir saate mayalacağına inanmazlar.

Ekşi mayalı ekmek yapımında o kadar çok doğru sayılan yanlışlar var ki saymakla bitmez. Örneğin; ekşi mayalı hamuru buzdolabında 12 saat bekletmek, ekşi mayalı hamuru her saat başı katlamak, bilmem kaç dakika otoliz yapmak, ekmek hamuruna yağ eklemek, ekmek hamurunu yoğururken tuzu en sona bırakmak gibi şeyler.

Bu yazdığım şeyler ezberden edinilmiş bilgiler olduğu için, bir tane ekşi mayalı ekmeği iki günde ancak fırına atıp pişirirler. Ekşi maya yapımı 3 gün sürer ve beşinci gün ekşi maya ile ekmek yapılır. Ekşi mayalı ekmek yapımı ile ilgili paylaşacağım bilgiler kendi deneyimlerim sonucu edindiğim bilgilerdir, güvenle kullanabilirsiniz.

Ekşi maya hamurunu dolapta 12 saat bekletmeye hiç gerek yoktur. Ekşi mayalı hamurunuzu yoğurun, fırını 35°C dereceye ısıtın, ısınmış fırına yoğurduğunuz ekşi mayalı hamuru streçleyerek koyun, bir saat sonra hamur iki katına çıkar. Ekmek hamuruna tuzu ekşi maya ile birlikte koyun, hiç zararını görmezsiniz. 

Ekşi mayalı hamuru her saat başı katlamak gereksiz işlemdir, boş işle uğraşmayın. Hamura en son şekil vermeden önce bir kez güzelce yoğurun gazı hamur içerisinde düzgün dağılsın, piştikten sonra hamur içinde çok büyük gaz boşlukları oluşmasın. Hamurun katlanması hamur içindeki gaz boşluklarının düzgün sıraya koymak için yapılır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

1 kilo kıyma için sucuk baharatı hazırlama

tavada et kızartma

maş fasulyesi nasıl ıslatılır

tavada brokoli sote