diyet pilav tarifi

Diyet pilav tarifi, nasıl yapılır? Diyet yaparak verdiğiniz kiloları tekrar almamak için, baldo pirinç pilavından vazgeçmeyin. Hatta salçalı makarnayı, bulgur pilavınıda gözardı etmeyin. Bilinçli beslenirseniz eğer, kilo derdiniz olmaz. Diyet pilavım, kendimin icat ettiği, beslenmemde kullandığım ve zararını görmediğim baldo pirinçle yaptığım pilavdır. Bu pilavı her gün yemem, yesemde zararını görmeyeceğimden eminim. Çünkü bu pilavın 100 gramında 22 gram karbonhidrat vardır. Günlük 130 gramın altında  düşük karbonhidrat alımıyla besleniyorum.

İnsanlarda fazla kilo yaptıran şey, ihtiyaç fazlası alınan karbonhidratlı gıdalardır. Bu gıdaların başında un ve şeker gelir. Kilo almamak veya kilonuzu sabit tutmak için unlu gıdaları kontrol ederek tüketebilirsiniz. Fakat, şeker ve şekerli gıdaları kontrol altında tutamazsınız. En iyisi şeker ve şekerli gıdalardan uzak durmaktır. Kullandığım baldo pirincin ambalajı üzerinde 100 gr. pirincin içinde 73 gr. karbonhidrat olduğu yazıyor. Bu pilavı sıklıkla yapar, 100 gramlık poşetlerde derin dondurucuda saklarım. Örneğin; pilavla gidecek yemeklerin yanında (köfte, kuru fasulye, nohut, tavuk gibi) tüketirim.

Kilomu koruyan bu pilavı nasıl yaparım: İhtiyacım kadar pirinci bol su ile yıkar ve süzerim. Süzdüğüm pirinci teflon tavaya koyar ve tavayı da ocağın büyük gözü üzerine oturturum. Orta ateşte pirinci karıştırarak kavurmaya başlarım. Pirinç ısındıkça beyazlaşmaya başlar. Kavurma işlemin dördüncü dakikasında pirinç bembeyaz olur ve şişer. Tam bu esnada tavadan hafif duman çıkmaya başlar. Bu duman sizi uyarır, kavrulma işlemi tamamdır. Kavurmayı sonlandırın ki pirinç pembeleşmesin, yanmasın.

Bundan sonrası 1 ölçek pirince 3 ölçek su kullanarak salma usülü pilavı yapmaktır. Kendi zevkinize göre yağ, tuz, suyu tencereye koyun ve kaynatın. Kaynayan suyun içine pirinci ekleyin fokurdatın ve kapağı kapayın. Ocağı tamamen kısın, pilavı 15 dakika pişirin ve ocağı söndürün. 15 dakika tencereyi dinlendirdikten sonra açın karıştırın. Bu sırada ister pilavı tüketin, isterseniz bir süre daha dinlendirin. Pilav dinlendikçe lezzeti artar. Bu pilavın yapımında tecrübe ve akıl vardır.

Bu pilavda daha başka ne vardır? Pirinci kavurduğumuzda kalorisini  değil, glisemik indeksini düşürüyoruz. Yani; kavrulmuş pirinçle yapılan pilav sindirilirken kana karışma süresi uzuyor. Önemli olanda bu.  Besinin glisemik indeksi ne kadar düşükse, insan için o kadar  sağlıklı besindir. Aynı şey kızartılmış bir dilim ekmek içinde geçerlidir. Ayrıca bu pilavda fazla su (pirinç kavrulmuş olduğundan bire üç su ile pişiyor) kullanarak pirincin hacmini artırıyoruz. Bu artış insanın gözünü doyurmaya yetiyor. Öğünlerimde gerektikçe haftada 1-2 defa bu pilavdan (100 gr.) kadar tüketirim. 


Bu blogdaki popüler yayınlar

1 kilo kıyma için sucuk baharatı hazırlama

tavada et kızartma

maş fasulyesi nasıl ıslatılır

tavada brokoli sote